Standardipaine - Ville Mattila

Nimi opintorekisterissä ei saa maksaa mitään

Siinä missä olen intohimoinen yrittäjyyskasvattaja ja kerron yrittämisen mahtavuudesta koululaisille ja opiskelijoille, olen myös itse opiskelija. Lyhyen virkamiesurani päätteeksi päätin lähteä yrittämisen ohessa hakemaan Hämeen Ammattikorkeakoulusta sitä puuttuvaa tutkintoa kansainvälisestä liiketoiminnasta (BBA, International Business). Sillä tiellä ollaan edelleen ja opinto-oikeus on katkolla ihan pian.

Koulutus on yksi verorahoilla rahoittamamme yhteiskunnan peruspilareita ja ehdotonta parhautta. Sen tulee olla ilmaiseksi kaikkien suomalaisten saavutettavissa ja käytettävissä: nuorten, aikuisten, duunareiden, pomojen ja yrittäjien. Vähän niinkuin kirjasto, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on toinen täysin aliarvioitu yhteiskunnan tuottama palvelu.

Viimeaikaiset uudistukset vievät koulutusta kuitenkin väärään suuntaan. Opinto-oikeuden rajoittaminen tietylle ajalle sellaisenaan on täysin väärä tapa tuupata jumiutuneita opintoja eteenpäin. Eri asia on se, maksaako yhteiskunta opintotukea tietyn ajan jälkeen, siinä on oltava selvä raja. Opintoja tulisi voida jatkaa vapaasti tuen päätyttyä: osallistua kursseille, kirjoittaa lopputyötä, oppia ja ehkä jopa opettaa.

Koulut eivät saa olla tuotantokoneita vaan niiden pitäisi olla paikka, jossa uusia ideoita ja ajatuksia syntyy ja niitä jalostetaan. Opiskelijat ovat, ei vain koulujen “asiakkaita”, vaan myös tekijöitä ja toteuttajia. Erityisesti työn ohessa opiskelevat tulisi nähdä kouluilla merkittävänä voimavarana. Meillä on tietoa nykyaikaisesta työelämästä ja käytännöistä, joissa koulut ovat valitettavasti yleensä aina vuosia jäljessä.

Erityisesti nyt opinto-oikeuteni ollessa katkolla on opintosuunnitelmaani raivolla lisätty kaikenlaisia “leikkikursseja” vain siksi, että voin osoittaa edes suunnittelevani etenemistä. PowerPointin tehokäyttö, animaatiot ja äänitehosteet eivät kuitenkaan hirmuisesti itseäni kehitä, mutta sainpahan siitäkin pari opintopistettä. Minulle eikä koululle ei näistä opintopisteistä ole ollut mitään hyötyä.

Vaikka kritisoinkin koulutusjärjestelmää, haluan esittää julkisen kiitoksen HAMKin Valkeakosken kampuksen opettajille ja mulle henkilökunnalle. He ovat mukauttaneet monia kursseja ja opetusta meidän, ajoittain melko kriittiselle, aikuisopiskelijaryhmällemme sopivaksi. 

On äärimmäisen tärkeää, että suomalainen koulutusjärjestelmä sallii jatkossakin opiskelun kaikille, erityisesti jo työelämässä oleville ja yrittäjille. Nimi opintorekisterissä ei maksa yhteiskunnalle mitään (tai jos maksaa niin on syytä tarkastaa mistä maksetaan).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Pylkkönen

Aivan totta. Myöskin massaluentokurssien seuraavan paikan rajakustannus on olemattoman pieni. Yliopistotkin voisi huoletta avata kaikille ilman mitään pääsykokeita. Esimerkiksi suorittamalla kaikki tutkintoon vaadittavat luentokurssit, voisi päästä tekemään kalliit labrakurssit ja vastaavat. Nyt porukka roikkuu vuosia yrittämässä päästä sisään haluamaansa kouluun.

Toimituksen poiminnat