Miksi meitä ulkopaikkakuntalaisia pitäisi kiinnostaa Malmin lentoaseman tuho?

Seurasin tänään Helsingin Malmin lentokentällä käydessäni lentoasemaympäristön vilkasta elämää. Lentoaseman aidan takana oli runsaasti ulkoilevaa yleisöä, jotka katselivat kentän toimintaa, lentokoneita ja historiallista miljöötä. Jotain rauhoittavaa kauniissa keväisessä päivässä Malmin lentokentällä todellakin oli.

Vaikka en milloinkaan ole omistanut lentolupakirjaa, olen kuitenkin kiinnostunut ilmailusta sen kaikissa muodoissaan: simulaattorilentämisestä, lennokeista, laskuvarjohypystä, lentäjän ammatista tai vaikka lentokoneiden valokuvauksesta. Useiden kavereideni ja mm. veljeni opintojen myötä olen päässyt lentämään useasti Malmilta. Niin myös tänään.

Olen todella pöyristynyt siitä, miten Helsingin kaupunki ja valtio ovat tuhoamassa Malmin lentokenttää.

Maankäyttöön liittyvän politiikan tulee olla aina ensisijaisesti säilyttävää. Jo olemassa olevan infrastruktuurin, rakennusten ja niiden toiminnallisuuden hävittämiselle tulee olla valtakunnallisella tasolla painavat perusteet. Perusoletuksena on pidettävä, että jo olemassa olevaa toiminnallisuutta ei tuhota.

Ymmärrän pääkaupunkiseudun asuntopulan erittäin hyvin. Jo pelkästään Helsingin rajojen sisällä on rakentamatonta maata, saatika jos pelkästään kaupunginrajojen sijaan katsottaisiin hieman kauemmaksi: sanotaanko vaikkapa HSL-seutulipun kattavalla alueella on kelvollista maa-aluetta reippaasti. Joukkoliikennettä tulee kehittää, jotta etäisyys asuinpaikan ja Helsingin keskustan välillä ei olisi niin merkittävä.

En myöskään ymmärrä, mihin kompromissivaihtoehto on unohdettu. Malmin lentoasemaa puolustavat tahot ovat esimerkiksi esittäneet, että lentoaseman toinen kiitotie voitaisiin sulkea. Tällöin lentoasematoiminnallisuus säilyisi, mutta alueelle voidaan silti rakentaa asuntoja. Omasta mielestäni tämä myös osoittaa, että Malmin lentoasemaa puolustavat henkilöt ymmärtävät myös asuntopulan vakavuuden.

Helsingin kaupunki ja valtio toteuttavat sanelupolitiikkaa, eikä niillä tässä asiassa ole minkäänlaista todellista halua keskustella tilanteen erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista. Tai jos on, sitä ei ole näytetty riittävästi.

Jos kaikesta huolimatta Malmin lentoasema tuhotaan, on edessä suunnattomat kustannukset alueen maaperän puhdistamisesta ja paaluttamisesta rakentamiskelpoiseksi. Tähän etäisesti Talvivaaraa muistuttavaan projektiin pistettäisiin myös minun Helsingin ulkopuolella asuvan verorahojani. Tätä en tule hyväksymään, koska päteviä vaihtoehtoja asialle on esitetty runsain mitoin.

Siksi Malmin lentoaseman kohtalon pitäisi kiinnostaa myös Helsingin ulkopuolella asuvia, kuten myös muita kuin ilmailuharrastajia.

Malmin lentokentän ympäristö on avoin kaikille. Se on mielestäni paikka, jossa jokaisen suomalaisen tulisi käydä vaikkapa kesällä (siinä missä Suomenlinnassa, Korkeasaaressa ja vaikka Kansallismuseossa). Jokainen voi löytää Malmilta oman tapansa nauttia miljööstä. Pari ehdotusta: kahvikupposen ääressä kentän ravintolassa, juoksulenkillä kentän ympäristössä tai vaikka lyhyellä lentokierroksella pääkaupunkimme yläpuolella katsomassa niitä lukemattomia muita mahdollisia alueita asuntorakentamiselle.

villejmattila
Kaarina

Enemmän tai vähemmän IT-alan yrittäjänä yli puolet elämästä, yläasteajoista lähtien. Ilmailusta, musiikista ja kokonaisturvallisuudesta kiinnostunut entinen valtion virkamies, joka kuitenkin palasi kesätöihinsä tapahtumien ja verkkokauppojen pariin. Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien toimikunnan puheenjohtaja (2016) ja intohimoinen yrittäjyyskasvattaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu